Om Santorini

Om SantoriniSantorini sägs vara en av Medelhavets vackraste platser. Kanske är det därför inte så konstigt att ön är ett populärt resmål för turister från hela världen. Det finns en legend som säger att Santorini är den mytomspunna ön Atlantis, som en gång sjönk ner i havet och försvann. Sant eller ej, men faktum är i alla fall att Santorini är en vulkanö. År 1500 f.Kr. fick öns vulkan ett utbrott och år 1956 var det en stor jordbävning på ön. Dessa händelser och andra av naturens krafter har medverkat till att Santorini fått sitt karaktäristiska och dramatiska landskap.

Stränder och natur i Santorini

Santorini är en smal ö, bara några mil lång. Det finns två städer, en handfull byar, kokande källor, raserade ruiner och fantastiska vyer. Den bördiga jorden har gett upphov till ett produktivt jordbruk. Vulkanutbrottet bildade en enorm krater och dess branta klippväggar ger ön ett säreget och dramatiskt utseende. Landskapet är som ett sagolandskap i kaffesvart och vitt. Byn Fira är en sevärdhet i sig där den klänger sig fast på klippkanten som vetter in mot lagunen. Santorini har många fina stränder. Perissa är den finaste av Santorinis svarta vulkanstränder. Akrotiti är en röd strand med röda klippor som ligger belägen ungefär en kvart från den begravda staden. Vlihada och Paradise är två trevliga och barnvänliga stränder.

Sevärdheter i Santorini

Ett måste vid ett besök på Santorini är förstås att besöka Akrotiti, som är Greklands motsvarighet till Pompeji. Den forna minoriska staden låg gömd under ton av aska i hela 3500 år. Pyrgos är en pittoresk bergsby som var Santorinis huvudstad fram till år 1800. Där kan man vandra upp till ruinerna av ett venetianskt fort och sedan fortsätta upp till berget Profitis Ilías för att få en storslagen utsikt. Byn Oía är på dagtid en sömnig liten by, men på kvällstid strömmar turisterna dit för att se den magnifika solnedgången och besöka barerna. Santorini har ett museum som är väl värt ett besök. Det heter Megaron Gyzi och innehåller fantastiska foton både före och efter den stora jordbävningen 1956. Besök också gärna templet Ancient Thira och beskåda dess underbara mosaik. Den som vill utforska Santorinis natur kan bege sig iväg på en vandring mellan Imerovígli till Fira. Det tar två timmar att gå längs den spektakulära leden och det ger en häftig naturupplevelse.

Specialiteter och shopping i Santorini

Missa inte att äta Santorinis specialiteter: Fâva som är en puré på gula Santorinilinser med kapris och olja, Patatoú som är ugnsbakat potatismos mixat med ostrostade brödkanter och persilja, kryddat med muskot och peppar samt Keftédes som är köttbullar smaksatta med tomat och mynta. Något som absolut måste testas vid en resa till Santorini är också landets inhemska vin som är berömt i hela Grekland. Druvorna som växt på öns vulkaniska jord ger ett vin som är något extra. Keramik är ett gammalt hantverk som fortfarande hålls levande på ön, liksom konst, antikviteter, mattor och lädervaror. Passa på att köpa hem som souvenirer eller presenter.