Bila till Grekland

Hur tar man sig till Grekland? De flesta skulle nog säga att man flyger. Inte oväntat då många väljer att åka charterflyg eller reguljärt flyg till Grekland när man ska dit på semester. Men det går även att bila hit. Det finns även en rad fördelar med detta. Men planera det noga…

300 mil

Det är cirka 350 mil till Athen från Stockholm. Det kan alltså bli något kortare resa beroende på var man bor i Sverige och var man ska i Grekland men räkna med över 300 mil. Bilden nedan är från Google Maps och visar tydligt att flyget går betydligt snabbare. Antingen flyger man på 3,5 timme eller så väljer man bilen på 36 timmar (utan stopp). Men det handlar om att göra resan till en del av upplevelsen. Det är då man njuter mest och även kan ta del av delar av Europa man annars inte hade sett.

Försäkring

Se till att ha bilförsäkring som innefattar assistanshjälp. Det går även att teckna assistans via externa assistansbolag om man vill komplettera sin bilförsäkring. Ta även med Gröna Kortet då detta kan krävas för enklare passage genom vissa länder.

Sov aldrig i bilen

Sov aldrig i bilen utan ta in på hotell eller annat boende. Vägpirater finns det alldeles för många av och dessa gör gärna inbrott i bilar där människor ligger och sover. Inte sällan söver de personerna med gas först vilket kan skapa personskador.

Angående bilen är det också viktigt att se över landets regler gällande dubbdäck. Det är inte alltid tillåtet i alla länder. Däremot är alltid helårsdäck tillåtna vilket kan vara ett enklare alternativ.

 

Vägtullar

Sverige har relativt få vägtullar i jämförelse med vad man kan förvänta sig i Europa. För att enkelt komma igenom dessa är det en fördel att ha ett stort antal småmynt i Euro. Att behöva växla när man ska betala tullavgiften är inte uppskattat. Det brukar även gå att betala med kort – men ha mynt med dig för säkerhetsskull.