Om Rhodos

Om RhodosHistoriskt sett var Rhodos solguden Helios ö och på den tiden också ett blomstrande handelscentrum. Under 1300-talet blev Rhodos en tillflyktsort för en korsriddarorden från Jerusalem. År 1523 erövrade turkarna Rhodos och ön togs senare över av italienarna 1912. Först 1948 blev Rhodos en del av Grekland. Det dröjde då inte många år tills chartern hittade till Rhodos.

Idag är Rhodos en av de mest populära grekiska öarna med över en miljon besökare årligen. Det är inte så konstigt att turisterna älskar Rhodos, det är ett paradis både för historieälskaren och för soldyrkaren. Gamla staden i Rhodos är Europas största bebodda medeltida kärna och finns med på Unescos världsarvlista. Innanför stadsmurarna finns en borg, en katedral, minareter och massor av lämningar från olika epoker. Samtidigt erbjuder ön sol 300 av årets 365 dagar, vackra stränder, varma vatten och avkoppling. Rhodos erbjuder helt enkelt något för alla – shopping, stadsliv, nattliv, restauranger, fest, barer, fantastiska bad, storslagen natur och historiska lämningar.

Från stranden till tavernan

De bästa stränderna med läsida finns på östsidan av Rhodos. Kallithea är den badort som ligger närmast Rhodos stad och som är mest populär bland turisterna. Den som vill vindsurfa bör åka till Prasonisi som också har en paradisisk naturupplevelse. För den som vill bort från de mest kända turiststråken rekommenderas Tsanbika som är en grund bukt med vacker strand, och även Fourni i sydväst. Det är en magiskt vacker och avlägset belägen strand med glasklart vatten och undervattensgrottor, alldeles vid slutet av en vindlande bergsväg. Rhodos bjuder på klassisk grekisk mat. Där hittar du till exempel grillspetten Souvlaki som serveras med tzatsiki, scharas som är grillad svärdfisk som serveras med sallad, fyllda auberginer och Keftedes som är köttbullar smaksatta med örter, koriander och kummin som serveras med saffransris.

Sevärdheter på Rhodos

Lindos är en av Rhodos mest populära besöksmål med sina vita 1700-talshus och slingrande kullerstensgator upp mot Temple of Athena. Missa inte att keramiken från Lindos är världsberömd med vackra förgyllda dekorationer och glada mönster. Bergsbyn Siánna på västkusten är också värd en utflykt för att testa dess tall- och salviasmakande honung och den lokala drinken soúma som görs på vindruvor. Petaloudes är också ett måste vid ett besök på Rhodos. Det är en fjärilsdal som ligger i inlandet.

Rhodos mest kända antika minnesmärke är Kamiros med ruiner från en forntida stad. I själva Rhodos stad finns massor av sevärdheter, så som stormästarens palats, italiensk art deco, Süleymanmoskén, en åldrig synagoga och ett fungerande hamam. Den som är shoppingintresserad har också en del att välja på i Rhodos. I den moderna delen av staden Rhodos finns Plata Kiprou där man kan shoppa kläder, kosmetika, väskor, smycken och mycket mer. Där finns många internationella klädkedjor representerade. I den gamla delen av staden Rhodos kan man fynda souvenirer och traditionella varor från Rhodos. Vid besök på Rhodos bör man inte missa att köpa hem örter, oliver, olivolja, honung och grekisk konfekt, traditionella Rhodos-mattor, mässings- och kopparföremål, smycken i guld och silver, lädervaror och träsniderier.