Om Aten

Om AtenGrekland är ett populärt resmål för oss svenskar. Varje år är det omkring en halv miljon svenskar som reser till Grekland på semester. Det man mest förknippar med landet är förstås de grekiska öarna som varje år lockar massvis med turister från hela världen. Greklands huvudstad, Aten, är oftast en stad dit man flyger för att sedan ta sig vidare ut i den grekiska övärlden, men faktum är att Aten också är en fantastisk semesterpärla och vill du boka hotell i Aten gör du det enklast på www.hotellaten.se.

En levande stad

Aten är alltså Greklands huvudstad. Staden ligger på halvön Attika som ligger intill Egeiska havet och staden omges av fyra olika berg. Det bor fler än fyra miljoner människor i Aten, så det är en riktig storstad. Samtidigt är det en stad som saknar en tydlig centrumkärna med förorter. Istället är Aten en utbredd stad där områdena flyter ihop med varandra. Aten är en intensiv, levande, hektisk, högljudd, men också en personlig stad.

Det sägs också att staden har en skön blandning mellan Europa och Asien och att staden påminner en hel del om mellanöstern, inte minst när det gäller tempot. Samtidigt ligger shoppingen i nivå med Paris och London, och nöjeslivet är bland det bästa i hela Europa. Den mest populära stadsdelen bland turister är Plaka, där det finns massor av barer, nattklubbar, marknadsplatser och souvenirbutiker. Bland de unga grekerna är stadsdelen Psyrri platsen där de samlas. Aten har haft rykte om sig att ha dålig luft på grund av avgaserna, men i samband med att de olympiska spelen arrangerades i Aten 2004 genomfördes mycket förändringar som syftade till att fräscha upp staden och förbättra kollektivtrafiken, vilket också förbättrade luften och minskade avgaserna.

Sevärdheter i Aten

Den mest centrala delen av Aten är Syntagma, Konstitutionstorget. Där ligger bland annat det grekiska parlamentet, men också flera museer. I närheten ligger den gamla staden Plaka, världens mest kända klippa, Akropolis, med Parthenon på toppen, Dionysosteatern, den pan-atenska marmorstadion där de första olympiska spelen i modern tid hölls 1896, Nationalträdgården och många fler sevärdheter. Det nya Akropolismuseet öppnade 2009 och är väl värt ett besök. Många tipsar om utsikten uppifrån Akropolis, men vill man verkligen ha en fantastisk utsikt över Aten bör man gå upp till Lykabettosberget. Det tar 20-30 minuter att gå upp till toppen och där möts man av två restauranger, ett kapell och en utomhusarena. Det finns också en linbana man kan ta sig upp med.

Shopping i Aten

Som tidigare nämnts kan Aten tävla med kända shoppingstäder som Paris, London eller New York. Gågatan Ermou är Atens motsvarighet till Londons Oxford Street. Där finns märkesbutikerna som säljer kläder, skor, smycken och andra accessoarer. Kolonaki är Atens motsvarighet till Östermalm i Stockholm och där hittar man massor av lyxshopping. Stadsdelarna Plaka och Monastiraki är istället de bästa områdena att besöka för att hitta lokalt hantverk, som till exempel väskor, sandaler, keramik och smycken. Atens största och roligaste loppmarknad hålls också i Monastiraki varje söndag. Grekland har också många roliga basarer som är ett måste att besöka. Vill man införskaffa kryddor, sötsaker och olivoljor ska man inte missa Central Market på Athinas Street.