Om Samos

Om SamosSamos är en av de grekiska öarna som lockar många turister årligen. Men Samos är också en ovanlig grekisk ö med tanke på dess varierande natur. Den har stora gröna skogar och dalar, slätter med olivlundar, pinjeskogsklädda kullar, höga bergsmassiv och ständigt det närvarande vackra havet. Samos ligger i det Egeiska havet, alldeles intill det turkiska fastlandet, det är bara drygt en kilometer från Turkiet och staden Kusadasi.

Samos Historia

Samos var under antiken en av de mest välmående öarna i Egeiska havet. Ön styrdes av tyrannen Polykrates på 600-talet f.Kr. och under denna tid blev ön bas för flera kända intellektuella personer, så som filosofen Epikuros, astronomen Aristarchus och matematikern Pythagoras som förstås är känd för Pythagoras sats. Från 1830 styrdes ön av en kristen prins och 1913 blev Samos grekisk efter ett uppror mot turkarna.

Att resa till Samos

Samos huvudstad har samma namn som ön. Staden Samos ligger på nordostkusten, längst in i en vik. Bor du där får du uppleva vanligt grekiskt småstadsliv med mezesbarer, grönsaksmarknader, lummiga omgivningar och en livlig hamn. Staden Pythagorio är tvärtom öns stora charterturistcentrum. Det är en mysig hamnby som är belägen i en djup, rund, skyddande bukt på Samos sydkust. Där finns massor av restauranger och barer, ett och annat disco, men också små näpna hus med tegeltak och järnbalkonger. För Pythagorio har trots exploateringen lyckats behålla sin själ. Öns andra charterturistcentrum är byn Kokkari. Det är en vildare, blåsigare och saltare by än Pythagorio. Byn ligger på Samos nordkust, på en rak kuststräcka, vilket gör att havet väller in med betydligt större kraft över en lång, vacker, väldigt surfvänlig, men inte barnvänlig stenstrand.

Specialiteter och sevärdheter i Samos

Om så många andra grekiska öar produceras olivolja och citrusfrukter på Samos. Men Samosborna är extra stolta över sitt eget speciella, söta Samosvin som faktiskt har lovprisats av självaste lord Byron. Passa på att smaka det under en resa till Samos och köp med hem, för det är uppskattat som presenter. Apropå shopping så bör man titta närmare på keramik, konst, lädervaror, smycken och mattor. Det finns en särskild sorts långhåriga grekiska mattor som heter Flokati och som är mycket populära.

Vid en resa till Samos måste man också äta på restaurangen Nostimies tis Ouranias som är en liten, traditionell restaurang med ett fåtal bord, men vars mat prisas av såväl grekiska tidningar som av lokalbefolkningen. En av Samos mest populära och barnvänliga stränder heter Psili Ammos, som ligger ungefär en mil sydost om Vathi. En annan fin strand är Ballos, en klapperstenstrand med sand belägen nära byn Pefkos på sydvästra delen av ön i skuggan av Samos högsta berg, mäktiga Kerkis. Gamla stan i Vathi, Ano Vathi, är en sevärdhet som inte bör missas. Efpaliniontunneln är också något som man bör se vid ett besök i Samos, liksom det romerska badet väster om Pythagorio. En annan betydande sevärdhet är fästningen Lykourgos Logothetis som ligger i Pythagorio.