Om Kreta

Om KretaKreta är Greklands största ö. Fast så stor är den faktiskt inte, den är 25 mil lång och mellan två och sju mil bred. Den är alltså väldigt avlång och har bergskedjor längs mitten av ön. Kreta är inte bara Greklands största ö utan också en av de mest populära för turister att besöka. Kanske beror det på att Kreta har hela 300 soldagar per år och vill du uppleva några av dom så bör du titta in på www.hotellkreta.se.

Utflykter på Kreta

Många av turisterna föredrar att bo i turisthotellen som ligger längs kusten väster om staden Chania. Men man bör ta tillfället i akt att besöka andra delar av Kreta också. Staden Chania är väl värd ett besök med sina spännande marknader, det arkeologiska museet och Janitsjarmoskén. För naturupplevelser ska man istället bege sig österut, där trakterna blir lite bergigare. Samariaravinen i Lefka Ori är Europas djupaste dal och en vandring där bjuder på en fantastisk upplevelse.

Beger man sig till staden Rethymnon kan man skåda vackra venetianska hus och så förstås den gamla borgen La Fortezza. Strax sydost om staden ligger byarna i Amaridalen som är bland de mest orörda på Kreta. Från berget Psiloritis får man vackra vyer över dalen. I närheten ligger också klosterruinen Arkadi. Kretas huvudstad heter Heraklion och det är en livlig stad, kanske mest känd för fornminnesattraktionen Palatset i Knossos som är från 1300-talet f. Kr. Självklart finns det också gott om fina stränder på Kreta. Elafonisi brukar anses vara Kretas finaste strand och där får man riktiga Söderhavsvibbar. Matala är en strand som är populär bland havssköldpaddor och som dessutom har ett dussintal grottor som man kan besöka. Frangokastello är en liten, liten stad med ett förfallet fort som ligger vid en orörd, bred strand med grov sand och långgrunt vatten.

Specialiteter på Kreta

Kreta tillhör Grekland och därför kan man förstås avnjuta god grekisk mat och rätter som är typiska för medelhavsköket. Men Kreta har också sina egna specialiteter som kan vara roliga att testa under en resa till Kreta. Dit hör bland annat Yemistés som är tomater, paprika eller aubergine fyllda med ris och köttfärs, Salingária stifádo som är en snigelgryta, Kakavá som är en fisksoppa smaksatt med vildväxande citron, örter och lök.

Missa inte Myzithres som är en söt ost från Kreta, Graviera som är gjord på fårost och Chórta som är en grönsak som växer vilt på Kretas bergssidor och som kokas och sedan serveras med vinäger och olivolja. Vid ett besök på Kreta måste man förstås också ägna sig lite åt shopping. Kryddor är ett hett tips att köpa med sig. Marknaden i Chania är ett paradis för matlagningsintresserade och kryddälskare. I Kreta tillverkas långa, kurviga knivar med silverslida och tjocka vita handtag som från början var en del av den traditionella folkdräkten. Kreta är också välkänt för sina vackra handvävda tyger av mycket hög kvalitet, ofta med röd bakgrund, liksom sina lädervaror, framförallt väskor, ryggsäckar, stövlar och sandaler. Honung, keramik och smycken är andra specialiteter från Kreta som kanske också är roliga att köpa med sig hem som presenter.